Bir gelenek daha mı yok oluyor?

Yetmiş yıldır Bursa’da hizmet veren Peynirciler Hanı, tadilat altına alınacak. 1949 yılında babasının başladığı mesleği devam ettiren Semih Gülgenay, o günden beri hanın değişimini, meslek ile ilgili kaygılarını anlattı

Bir gelenek daha mı yok oluyor?

Peynir dükkanları, Bursa için önemli bir gelenek. Şu anki şarküteri dükkanlarının 70 yıl önce işlevini gerçekleştiren bu meslek, gittikçe azalıyor.

Bursalılar bir geleneğini daha unutuyor. 1949 yılından bu yana faaliyet halinde olan Peynirciler Hanı, restore edilmeyi bekliyor.

Baba mesleğini bugünler de de icra etmeye çalışan Peynirciler Hanı Başkanı Semih Gülgenay, mesleği ve hanı anlattı. Ticaret odasına bağlı olan handa bu günlerde, restorasyona girince yaşanacak sıkıntıların kaygısı yaşanıyor. Uzun yıllardır aynı kişilerin esnaflık yaptığını aktaran Gülgenay, “Aslında değişimler yaşanıyor. Karşıdaki esnaf komşumuz işi bıraktı. Devir hakkı da kaldırıldığı için kiralayamıyor. Dükkan boş bir şekilde bekliyor” dedi. Her sene işlerin gittikçe azaldığını aktaran başkan, eski esnaf oldukları için belirli bir müşteri kitlesi olduğuna değinerek, yeni bir esnafın handa barınma ihtimali olmadığını aktardı.

İşleri en çok büyük marketlerin baltaladığını söyleyen Gülgenay, “Caddenin trafiğe kapatılması da işlerimizi çok etkiledi. Önceden Altıparmak’tan, Kükürtlü’den, Çekirge’den müşterilerimiz gelebiliyordu. Şimdi ise ulaşım müşteriler için sıkıntı oluyor” ifadelerine yer verdi. İşe ilk başladığında iki dükkan sahibi olduğunu belirten esnaf, iş azlığı nedeni ile 2005 yılında küçülmeye gidip, bir dükkanını devrettiğini dile getirdi. Han için restorasyon projesi olduğunu aktaran Semih Gülgenay, “Ticaret Odası’nın bir dükkan ile mahkemelik durumu var. O çözüldüğünde restorasyon başlayacak. Tadilat esnasında, bize başka bile yerde dükkan imkanı verileceği söyleniyor, ancak ben pek ihtimal vermiyorum.

Şu an onun kaygısını yaşıyoruz. Bu bina 70 yıldır sadece sıva tadilatı geçirdi. Başka bir tadilat yapılmadı. İlk meclis toplantısı yapıldıktan sonra, restore edilmesini rica ediyoruz” diyerek düşüncelerini aktardı. 2007’ye kadar ürünlerin imalatının kendisi yapan esnaf, şimdi daha da kaliteli ürün satmak için dışarıdan almayı tercih ediyor. Handaki fiyatlara da değinen Gülgenay, “Dış piyasadaki fiyatlara göre her kiloda en az 5-6 lira, kimi ürünlerde 10 lira daha uygun. Bizim mallarımız sirkülasyon olduğu için günlük ve daha taze” ifadelerine yer verdi. Nesil nesile aktarılan mesleğin, yine nesilden nesile kaybolacağına değinen esnaf, şu ifadelere yer vererek sözlerini tamamladı:  “Yeni nesil ile eski nesil arasında büyük bir fark var. Eski müşterilerimiz hep bizden alışveriş yapar. Ama onların çocukları, torunları gelip alışveriş yapar mı bilmiyorum.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner41

banner45