‘Yemek kültürdür, sunmak sanattır’

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni bir projeye imza attı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destekleme Programı kapsamında yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencileri tarafından yazılan ‘Yemek Kültürdür, Sunmak Sanattır’ isimli projenin başvurusu, bakanlık tarafından kabul edildi.  

15 Ekim’de başlayan projede unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkararak gelecek kuşaklara aktarmak hedefleniyor. Bu kapsamda Bursa’nın ilçelerinde ve  köylerinde hala yaşatılan on yemek birinci elden köylü kadınlardan öğrenilecek. Daha sonra aynı tarifle öğrenciler tarafından yemekler yeniden yapılarak okul arkadaşlarına sunulacak.

Osmangazi Gençlik Merkezi ve Bursa Araştırmaları Merkezi’nin de desteğiyle yürütülen projede ayrıca 15-18 yaş aralığındaki genç kızlara Osmanlı-Türk kültürü ve yemekleri hakkında bilgilendirme faaliyeti yapılarak, ilçe köyleri ve yaşantıları hakkında da çeşitli bilgiler verilecek. Proje kapsamında şimdiye kadar 7 köy ziyaret edilerek 7 yemek gün yüzüne çıkarıldı. Son olarak Keles’teki Belenören Köyü ziyaret edildi.

Yapılan etkinlikle Bursa’nın örf ve adetlerinin gün yüzüne çıkarılacağını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Zehra Sönmez, “Kültürel değerlerimize sahip çıkmak adına Bursa’mızda seçtiğimiz 10 köyden 10 yemekle Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimizle tekrar hayat bularak pişiriyoruz. İçine Bursa’nın geçmişini katıyoruz ve inanıyoruz ki biz buradan çıkan sonuçla güzel mirasımızı Bursalı halkımıza yasatıp, bu güzel damak tadını gelecek nesillere aktaracağız. Büyükşehir belediyemizle ve Bursalı gençlerimizle bu güzel yaşam ve lezzet devam edecek” ifadelerini kullandı.

YEMEKLERLE GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Medine Çakmak ise şu ifadeleri kullandı: “Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destekleme Programı kapsamında ‘Yemek Kültürdür, Sunmak Sanattır’ isimli projemiz kabul edilmiştir.

Proje kapsamındaki hedefimiz Bursa’mızın değişik bölgelerindeki unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillere aktarmak. Bu vesileyle belki de yüzyıllar sonrasının bireyleri kurulan bu gönül köprüsüyle bugün yaşatılan kültüre erişim imkanı sağlayacak.” 

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2018, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner16