Nilüfer Kurban Bayramı’na hazır Nilüfer Kurban Bayramı’na hazır

Konferansta yapay zekâ ve akıllı şehirler alanında uzman isimler sunumlar yaptı. Katılımcılar arasında Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, TED Üniversitesi’nden Prof. Dr. K. Murat Karakaya, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emre Biçer, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Naci Efe, Kamu Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Yakup Şıvka ve yangınlarla mücadelede yüksek teknoloji kullanım uzmanı İlhami Aydın yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, yapay zekâyı anlamanın temelinde veri dünyasını kavramanın yattığını vurguladı. Sağıroğlu, “Bu alandaki başarının arkasında veri toplayan ve onu anlamlandıran şirketler var. Veri, bilimin hammaddesidir. Belediyelerde ne kadar çok dijital veri varsa, o kadar fazla değer üretilebilir. Yapay zekâ büyük fırsatlar sunduğu kadar büyük tehditler de barındırıyor,” ifadelerini kullandı.

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ise, "Bir dönüşüm sürecinin içindeyiz. Hayat, her geçen gün farklı bir yöne evriliyor. Bu değişime ne kadar ayak uydurabiliyoruz? Yapay zekânın kentlerdeki üretkenliğe olan etkisini ve şehir yaşamında nasıl kullanılabileceğini sorguluyoruz" dedi.

Başkan Deviren şöyle konuştu: "Yapay zekâyı harekete geçiren temel unsur insan. Siz onu doğru şekilde çalıştırmazsanız, anlamını yitirir. Örneğin, Gemlik özelinde konuşacak olursak, doğru veriler girilmediğinde yapay zekâdan beklenen sonuçları almak mümkün olmaz. Toplumsal dönüşüm sürecinde kendimize bir yer edinebilirsek bu döngüyü kırabiliriz. Aksi takdirde kısır bir döngü içinde kalmaya devam ederiz. Yaz aylarında nüfusu beş katına çıkan bir şehir olan Gemlik’te her birimin verisi büyük önem taşıyor. Bu veriler, ekonomik rahatlama sağlamanın ve iş kalitesini artırmanın anahtarı olabilir. Yeter ki doğru şekilde işlenip kullanılsın."