A1 Capital'in 2025 Yatırım Zirvesi, Borsa İstanbul’da yapıldı A1 Capital'in 2025 Yatırım Zirvesi, Borsa İstanbul’da yapıldı

EKONOMİ MANŞET // ÖZEL HABER

Mia Teknoloji'de İhsan Ünal ve Ali Gökhan Beltekin'in ortalığı bulunuyor. Mia Teknoloji, 5 Haziran 2024 tarihinde 5 milyon 500 bin TL sermayeli Vitalis Teknoloji'nin yüzde 28.58’ini 228 milyon 654 bin 545 TL'ye Suphi İsa Perilioğlu’ndan satın aldı. Perilioğlu’nun banka hesapları incelendiğinde bu satın alma işleminin gerçek olmadığının ortaya çıkacağı iddia ediliyor. Gerçek bir para girişi olmadan, hesaplara girdi/çıktı yapıldığı öne sürülüyor. 

Vitalis'in Gazi Üniversitesi Teknokent binasında faaliyet gösteren bir şirket olması nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi istisnaları vardı. Giderleri ise aktifleştirme yapabiliyordu. ARGE firmalarına sağlanan bu teşvikler sadece geliştirilen ürünlere kesilecek faturalar ile gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti ve KDV istisnası sağlayacaktı. Ancak Vitalis'in bunu, gerçek anlamda piyasada hiç kullanılmayan ürünler için, hayali rakamlara fatura keserek kötüye kullandığı iddia ediliyor. Teknopark yönetiminin inceleme yaptığında verilen raporlarda bunları açıkça göreceği ifade ediliyor.

Vitalis Teknoloji 

Tarih: 30 Haziran 2024 

Cirosu 208 milyon 211 bin 778 TL 

Faaliyet kârı: 200 milyon 953 bin 729

Favök: 195 milyon 842 bin 616 TL

Bu rakamlara bakılırsa Vitalis Teknoloji, neredeyse cirosu kadar kârlılık etmiş gözüküyor. Ancak böyle bir kârlılık oranına sahip yazılım/ donanım şirketi dünya üzerinde görmek mümkün değil!

Donanım satan Vitalis, 15 personel ile 6 ayda 208 milyon ciro yapıp, 200 milyon kâr elde ediyor. Bu rakamlar kafalarda soru işaretine neden oluyor! Çünkü mevcut şartlarda ülkemizde 15 personel ile 208 milyon ciro yapmak hiçbir koşulda mümkün değil! Sadece donanım satılabilir, onun da kârı maksimum yüzde 10-15 olabilir.

Aynı sektörde iş yapan birçok firmaya bakıldığında böyle bir kâr marjı hem görülmüyor, hem de işletmeler ayakta zor duruyor.

Link-Vitalis-Mia

Vitalis düşük kâr marjlı donanım ürünlerini toptan alıp yüzde 5-10 kâr marjı ile satıyor. Faturayı sanki yazılım yapıp satmış gibi kesiyor ve hepsini kâr varmış gibi gösteriyor. İşte burada büyük bir vergi kaçakçılığı ve naylon fatura suçu işlendiği iddia ediliyor.

3'lü fatura sistemi 

Vitalis A firmasına fatura kesiyor, bu A firması B firmasına fatura kesiyor, B firması da Vitalis’e ürün geliştirmiş gibi fatura kesiyor. Vitalis bunu öz kaynak olarak gösteriyor. Teknopark'ta faaliyet gösterdiği için vergi ödemiyor.

Öte yandan Ankara merkezli birçok yazılım firması da birbirine fatura kesip fiktif ciro yapıp kâr gösteriyor ve Teknopark şirketi olduğu için vergi ödemiyor.

Sonuç itibari ile borsada soygun yapmak için hazırladıkları hiçbir raporun doğru olmadığı, suç unsuru oluşturan birçok yasa dışı işlem içerdiği gelen iddialar arasında. 

Şimdi gözler bu iddiaları araştıracak kurumlarda!